28.6 C
Budapest
szombat, augusztus 2, 2025

Citromos caprese torta – egy különleges sütemény története és receptje

Ez a sütemény több mint egy desszert. Néha egy egyszerű recept is magában hordozhat egy emléket, egy hangulatot, vagy akár egy új kezdetet. A citromos caprese torta – amely a klasszikus, csokoládés változat gyümölcsösebb, üdébb testvére – pont ilyen.

Egy torta, ami új barátságokat szülhet

Egy teljesen hétköznapi napon, egy új városban, egy teljesen ismeretlen környezetben egyszer csak megszületett ez a torta. A motiváció? Valami finomat alkotni, kísérletezni, és ha lehet, új embereket megismerni. Egy amatőr főzőverseny – ahol nem a tudás számít, hanem a lelkesedés – tökéletes alkalomnak bizonyult.

A díj? Egy kötény és egy szilikon spatula. De ami ennél is többet ért, az a közösség, az együtt töltött idő, a közös nevetés, a régi családi receptek megosztása, a vasárnapi ebédek illata. Egy ilyen esemény után már nem lehet ugyanúgy tekinteni egy tortára – különösen nem erre.

Egy illat, egy emlék, egy táj – a torta gyökerei

A citromos caprese torta nem egy véletlenszerű recept. Van benne valami a part menti citromligetekből, a házi limoncellóból, a gyerekkori mandula ízekből. A dél-olasz életérzés – napfény, természetes alapanyagok, hagyományok – mind visszaköszön benne.

Egy ilyen süteményben benne van egy régió hangulata, és az is, ahogyan az étel képes hidakat építeni az emberek között.

Citromos caprese torta – Recept

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 200 g porcukor
  • 150 g vaj (szobahőmérsékleten)
  • 200 g fehér csokoládé
  • 2 kezeletlen citrom (héja és 1 citrom leve)
  • 50 g burgonyakeményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • 250 g hámozott mandula
  • 4 evőkanál limoncello

Elkészítés:

  1. A tojásokat kettéválasztva, a fehérjét kemény habbá kell verni, a sárgáját pedig a porcukorral simára keverni.
  2. Ehhez jöhet a puha vaj, a darabokra tört fehér csokoládé, a citromhéj és -lé, valamint a limoncello.
  3. A keverékhez fokozatosan hozzáadandó a keményítő, a sütőpor, az aprított mandula, végül óvatosan a tojásfehérjehab.
  4. Egy kivajazott, kilisztezett tortaformába kerül a tészta, majd 160–180 °C-on, kb. 50 percig sül.
  5. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálalható.

Egy szelet emlék

Ez a sütemény nemcsak az ízével hódít – hanem azzal is, amit képvisel: egyszerűség, otthonosság, közös élmények. Mert a legjobb receptek azok, amelyeket nemcsak a hozzávalók miatt őriz meg az ember, hanem a történetekért is, amiket magukkal hoznak.

HASONLÓ CIKKEK

Mit csináljunk Jesolóban, ha rossz az idő? – Hasznos tippek esős napokra

Lido di Jesolo általában a napsütés, a tengerparti pihenés és a nyüzsgő nyári élet szinonimája...

Újra megnyílt a Garda-tó legendás panorámaútja: a Strada della Forra!

2025. augusztus 1-jétől ismét járható a Garda-tó egyik legikonikusabb útja, a Strada della Forra. A...

Olaszországi nyaralás 2025 – mennyibe kerül egy hét a legszebb régiókban?

Az olasz nyár minden évben mágnesként vonzza az utazókat: a tengerparti kisvárosok illata, a kristálytiszta...

A Palio di Siena története

Siena, Toszkána egyik legelbűvölőbb városa, nemcsak a középkori hangulatával és festői utcácskáival, hanem a világhírű...

CIKK MEGOSZTÁSA

LEGFRISSEBB CIKKEK

Mit csináljunk Jesolóban, ha rossz az idő? – Hasznos tippek esős napokra

Lido di Jesolo általában a napsütés, a tengerparti pihenés és a nyüzsgő nyári élet szinonimája...

Újra megnyílt a Garda-tó legendás panorámaútja: a Strada della Forra!

2025. augusztus 1-jétől ismét járható a Garda-tó egyik legikonikusabb útja, a Strada della Forra. A...

Olaszországi nyaralás 2025 – mennyibe kerül egy hét a legszebb régiókban?

Az olasz nyár minden évben mágnesként vonzza az utazókat: a tengerparti kisvárosok illata, a kristálytiszta...