Ha azt mondom, „olasz konyha”, valószínűleg már a szádban érzed a pizza és a tészta ízét. De mi lenne, ha most kivételesen letérnénk az elcsépelt utakról, és megmutatnám neked Emilia-Romagna egyik legjobban őrzött gasztrotitkát? A neve: gnocco fritto. Egyszerű, mégis zseniális. És ami a legjobb: itthon is el tudod készíteni, sőt, magyar hozzávalókkal is működik!
Egy falat Modena – mi is az a gnocco fritto?
A gnocco fritto (ejtsd: nyokko fritto) lényegében sült kenyértészta, amit sertészsírban vagy olajban aranybarnára sütnek, majd forrón sonkával és sajttal tálalnak. A tészta sütés közben felpúposodik, belül üreges lesz, így tökéletesen alkalmas arra, hogy megtöltsd minden földi jóval.

Ez az étel Modena és Parma környékének reggelije, uzsonnája és borkorcsolyája is egyben. Frissen, gőzölögve a legjobb – egy pohár Lambrusco mellett pedig igazi dolce vita-élmény.
A klasszikus recept – otthon is egyszerűen
Hozzávalók (kb. 4 főre):
- 500 g finomliszt (00-s vagy BL55)
- 200 ml langyos víz
- 50 ml tej
- 50 g sertészsír (vagy olívaolaj)
- 1 teáskanál só
- 7 g szárazélesztő
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A langyos tej és víz keverékében feloldjuk az élesztőt.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, zsírt, majd a folyadékot, és rugalmas tésztát gyúrunk.
- Letakarva 1 órát kelesztjük meleg helyen.
- 4–5 mm vastagra nyújtjuk, és négyzetekre vagy rombuszokra vágjuk.
- 180–190°C-os olajban oldalanként 1-2 perc alatt aranyszínűre sütjük.
- Papírtörlőn leitatjuk, és még forrón tálaljuk.
Mit tegyünk bele? – hazai hozzávalókkal is működik

Nem kell feltétlenül Olaszországba menni, hogy autentikus élményben legyen részed. Íme néhány elérhető magyar alternatíva, ha épp nincs kéznél prosciutto vagy pecorino:
Eredeti (olasz) | Magyar alternatíva |
---|---|
Prosciutto di Parma | Mangalica sonka, Tokaji sonka |
Coppa, Speck | Füstölt karaj, száraz szalámi |
Mortadella | Főtt sonka (lehetőleg vastag szeletben) |
Squacquerone, stracchino | Natúr krémsajt, mascarpone |
Pecorino | Érett juhsajt, juhtúró keveréke |
Gorgonzola | Pannónia kék, vagy más kékpenészes sajt |
Extra tipp: Próbáld ki mézzel vagy fügelekvárral is – az édes és sós kombinációja elképesztően harmonikus.
És mit igyunk mellé?
Az eredeti választás Emilia-Romagnában a Lambrusco – egy könnyű, szénsavas vörösbor. Ha nincs kéznél, itthon is találsz remek alternatívákat:
- Siller borok (Kadarka siller, Szekszárd)
- Gyöngyöző vörös (pl. Portugieser, Egri bikavér rosé gyöngyöző)
- Rozé frizzante – ha valami igazán frissítőt keresel
Zárszó: egy falat Olaszország a saját konyhádból
A gnocco fritto nem csupán étel, hanem hangulat. Olyan, mint egy meleg, puha párna, amit megtölthetsz azzal, amit szeretsz. Kiváló baráti összejövetelekre, egy laza vacsorára vagy akár hétvégi brunchra.
Ha egyszer megcsinálod, garantálom, hogy nem utoljára fogod.
És ha becsukod a szemed egy falat után… lehet, hogy egy pillanatra te is Emilia utcáin sétálsz majd.